Jakthundens dag

I helgen hade vi en jättehärlig dag på Jakthundens dag ute vid Fulltofta naturcentrum.
Solen lyste, massa roliga aktivteter för hundarna, jättefin natur samt en jätteduktig Smilla, gjorde det till en kanonupplevelse.

Jakhundens dag anordnas av Jägarförbundet, där Smillas uppförade Louise jobbar, så den första vi stötte på vad just Louise! Efter att ha hälsat på Louise, bestod dagen av en 2-3 km lång tipsrunda i skogen, där det fanns lite olika stationer med aktiviteter för hundarna och där man fick en "domare" som gav omdöme och bra feedback hur man kunde träna vidare. Stationerna var:

- Lydnad (gå fot, sitt/stanna kvar, inkallning).
- Apportering på äng (vilt eller dummy), 1 st apport.
- Apportering i "ruta" i skogen med skottlossning (vilt eller dummy), 4 st apporter, varav en "dold".
- Apportering i vatten.
- Vildsvin.
- Spår.
- Avslappning, massage och stretch.

Lydnaden gick ju jättebra för Smilla, även om hon var lite distraherad av alla dofter och andra hundar som var i närheten.

När vi kom till första apporteringsaktivitetn, den ute på ett fält, ville vi testa att apportera en liten fågel, eftersom det är helt nytt för henne. Hon förstod precis vad hon förväntades göra. Satt fint när Martin kastade ut apporten, sprang på Maritins kommand, hittade duvan, luktade på den, men tittade på Martin med blicken: "titta vad jag har hittat - men vill du verkligen att jag ska ta den där i munnen!?". Så det blev ingen apport av fågeln, men hon var himla nyfiken på den!. Då vi bytte till en dummy gick apporteringen däremot bra. Vi fick därför rådet att fästa lite fågelvingar på dummyn till en början, alt. lägga en fågel i en socka och låta henne succesivt anpassa sig till fåglar.

Sedan var det dags för en annan apporteringsövning, som varken M eller jag hade riktigt koll på vad vi skulle göra. När man stod i kön till aktiviteten hörde man massa skott och såg en hund som sprang runt och letade något. När det blev vår tur visste vi inte riktigt om vi skulle klara av övningen, men fick bra guidning av instruktörerna vad vi skulle göra. Vi gjorde övningen med dummys (då ju fågeln inte gick så bra i förra övningen) och innan vi gick igång fick Martin röra lite på apporterna, så att de luktade "husse". Sedan satte sig M och Smilla i mitten och en av intruktörerna gick ut i skogen, som i en stor  "cirkel/ruta" gick runt M och Smilla, ofta utom synhåll. Vid tre tillfällen sköt hon ett skott och kastade en dummy i skogen så att det prassalde till och vid ett tillfälle (som vi inte såg) "tappade" hon en dummy. Och nu var det upp till Smilla att apportera in de skjutna/döda "fåglarna". Och vilken imponerande liten hund! Utan att ha tränat detta innan förstod hon precis vad det handlade om. Hon hade följt funktionären med full uppmärksamhet, så när Martin skickade henne till vänster för apport visste hon vad hon skulle göra och stack ut i full fart, letade febrilt och hittade en dummy som hon glatt kom tillbaka med till Martin. Samma sak åt höger, och sedan snett framåt vänster - alla ställen där det hade smällt skott. Även den sista, den som funktionären hade "tappat" lyckades hon söka upp. Hon totalt imponerade på såväl husse/matte som instruktörerna så henne utlåtande blev:

"En mycket lovande hund som arbetar med stor glädje och mognad. Lycka till med den fortsatta träningen".

Vid nästa apporteringsövning, i vatten, gick det däremot inte att få henne till att simma. Vi har ju försökt hemmavid, men det har inte riktigt släppt ännu. Det som var bra på den här övningen, var att det vi kunde ta hjälp av en annan hund som visade att det ju faktiskt går att simma! Ett tag trodde vi hon skulle våga sig i efter, men icket, så hem och träna att simma. Tror jag blir husses uppgift :)

Övningen med vildsvinet hoppade vi över, eftersom det var lite för lång kö och spårövningen gick superbra den också. Det var våra intruktörer på spårkursen som hade språningen dessutom, så den kändes bekant.

En lyckad dag, med andra ord, och solen sken på oss hela dagen. Kändes nästan som högsommar!


Försök 1 med duva - gick sådär :)


Försök 2 med dummy - gick jättebra
Trött och glad hund i gröngräset efter apportövning



Inför apportövning i skogen. Spännande tyckte Smilla!

Smilla följer det hela med stor uppmärksamhet

Första apporten hittad!


Myser i skogen i väntan på att få gå spår


Trött hund efter en lyckad dag :)


Kommentarer